Computer

Robotët mikroskopikë janë e ardhmja e luftës kundër kancerit

Shk 18 2016
0 Shpërndarje
Robotët mikroskopikë janë e ardhmja e luftës kundër kancerit

Cancer-CellsRobotët mikroskopikë janë e ardhmja e betejës mes njeriut dhe kancerit u shprehën disa shkencëtarë.

Disa hulumtues zvicerianë kanë dizenjuar një makineri e aftë të “hedhë në erë” edhe tumoret më të rrezikshme pa prekur qelizat e shëndoshta. Madje këto robotë janë programuar për të aktivizuar qelizat bazë përmes një injeksioni elektrikë, një teknikë kjo e përdorur për të riparuar plagët ose muskujt.

“Problemi kryesor janë gjithmonë efektet anësore,” u shpreh Salvador Pane, një hulumtues pranë Institutit Federal të Teknologjisë në Zvicër.

“Por nëse kemi më shumë kontroll mbi këto agjentë dhe arrijmë të shënjestrojmë objektivin e duhur, mund të arrijmë të minimizojmë këto efekte anësore,” tha ai.

Robotët në fjalë një një formë sferike dhe janë kaq të vegjël saqë 1,200 prej tyre mund të përfshihen në një hapësirë që zë një piksel. (CIO Albanian)