Karriere

7 këshilla për të negociuar më mirë

Pri 6 2012
0 Shpërndarje
7 këshilla për të negociuar më mirë

Ndoshta është frika nga refuzimi ose prospekti i patrembur nga takimi sy-me-sy me shefin, por një gjë është e qartë: Njerëzve nuk ju pëlqen të negociojnë.

Një studim i ri nga LinkedIn gjeti që kur vjen tek negocimi në vend pune, 42% e profesionistëve amerikan ndjehen të parehatshëm. Çereku i tyre e pranojnë që kurrë nuk kanë negociuar në vend pune.

Studimi i LinkedIn vëzhgoi mbi 2000 profesionistë në tetë vende. Në aspekt global, studimi gjeti që 35% e njerëzve raportuan që ndjehen të sikletshëm ose të frikësuar për negocim, derisa 34% deklaruan që ndjeheshin të sigurt. Vetëm 10% deklaruan që negocimet ishin emocionuese dhe ndjehen indiferente ndaj tyre.

LinkedIn zbuloi që profesionistët në Gjermani dhe Indi kanë qëndrimi më pozitiv ndaj negocimeve. Kështu 21% e gjermanëve raportuan që janë të ngazëllyer për negocimet, derisa indianët ishin edhe më të sigurt ku gati gjysma (47%) e tyre deklaronin që nuk u frikësohen negocimeve.

Profesionistët të cilët dështojnë në negocim i shkaktojnë vetes një dëm të madh financiar. “Kur ne nuk negociojmë për pagat tona, ne lëmë mijëra, miliona, dollarë në tavolinë pa pronar. Kjo jo vetëm që ndikon negativisht tek ne, por në mënyrë të ndjeshme ndikon tek kursimet dhe pensionet tona për të cilat punojmë aq shumë,” deklaron Selena Rezvani, autore e librit Pushback: How Smart Women Ask – and Stand Up – for What They Want (Shtytja: Si gratë e mençura kërkojnë dhe luftojnë për atë që dëshirojnë).

Ajo ofron shtatë këshilla për të ngritur vetëbesimin e negociatorëve të ndruajtur:

1. Konsulltoni rrjetin tuaj.

Rezvani thotë që rrjeti juaj zakonisht është vegla më e papërdorur në negocime. Shikoni lidhjet tuaja në LinkedIn për mendime në motivimin dhe stilin tuaj, dhe merrni ide nga to.

2. Vendosni pritje të larta

Njerëzit vuajnë nga synime të ulëta më shumë se gjithçka tjetër. Kjo ndikon tek negociuesit të synojnë pak dhe të marrin edhe më pak, ose të shmangin negocimin në tërësi. “Gjithmonë filloni me një rezultat ambicioz që do të ju kënaq dhe rrëqeth, jo vetëm të ju bëj qejf juve,” thotë ajo.

3. Mbylleni diferencën

Mos e mbivlerësoni fuqinë e palës tjetër, sugjeron Rezvani. Në vend të kësaj, shiheni personin me të cilin negocioni si të barabartë. “Kjo mund të ketë tërë ndikimin në rezultatin që ne dëshirojmë,” thotë ajo.

4. Jo domethënë “Akoma jo”

“Një gabim i madh që bëjnë njerëzit është të pretendojnë që kur dikush thotë ‘jo’, çështja e diskutimit mbyllte,” thotë Rezvani. Koha mund të mos jetë e saktë për momentin, kështu që kërkoni një mundësi tjetër ndër rrethana tjera. “Nëse kurrë nuk dëgjoni ‘jo’, ndoshta nuk po kërkoni mjaft,” thotë ajo.

5. Nëse nuk ka precedent, vazhdoni të negocioni.

Rezvani deklaron që është në rregull për të kërkuar përjashtim nga rregulli. Jeni i pari që kërkon për këtë, gjeni arsyen në atë se si do të funksionoj dhe se si shefi juaj mund të planifikoj pika kohore për të vlerësuar punën tuaj.

6. Bëni detyrat e shtëpisë

Ju mund të krijoni një avantazh duke skicuar një plan për atë që propozoni, thotë Rezvani. Duke hijezuar detajet kryesore të propozimit tuaj, ju i kurseni kohë palës tjetër. Vendosja e nënshkrimit ose vijës për aprovim, gjithashtu përforcon arsyetimin tuaj.

7. Mbani qëndrim

“Derisa jeni në negocim, provoni të skiconi bisedën para se të përfundoni atë me një OK dorëzuese,” thotë ajo. “Ju mund të eksperimentoni me heshtjen për disa sekonda për të nivelizuar forcën ose ju mund të kërkoni pyetje që të hapni dialogun dhe të thelloni bisedën.”

Lajmet e fundit>